fredag 22 juni 2007

Posten!


Något som utlandssvensken i mig reagerat för, när jag är i Sverige på besök, är den moderna (?) avsaknaden av postkontor. I Frankrike finns posten kvar, det känns tryggt och bra! Mitt postkontor är visserligen bara öppet på förmiddagarna, men man kan gå in där och köpa bara ett ynka litet frimärke, om det är ett så'nt man behöver. Och det går utmärkt att därifrån skicka diverse försändelser världen över!

Den franske brevbäraren är trevlig. Han tar sig fram till fots, cykel, moped, bil - några högerstyrda sådana har jag dock inte sett. Strax innan jul kommer han och säljer postens almancka, man betalar det man har lust med, och brevbäraren får på så sätt en extra julpeng. I sitt vanliga arbete knackar han på dörren t.ex. om han har ett rekommenderat brev med sig. Även stora paket körs ut. Paketutkörarna försöker t.o.m. att leverera paketet två gånger innan man själv blir tvungen att gå till posten för att hämta det – eller så får man gå till grannen, som ofta förvandlas till paketförvaltare.

Sommarparty



Ja, nu när det är sommar och skönt blir man ofta bjuden på party. Vi tjejer fixar och gör oss snygga. Som svensk kan man däremot här i Katalonien bli lite förvånad över att killarna ibland är väldigt "slappt" klädda på lite finare fester. Jag minns en mycket tjusig 40-årsfest som vi bjöds till första sommaren jag bodde i Barcelona. Det var uppe i Costa Brava, på ett jätteflott ställe, och jag letade fram en snygg klänning, sjal och högklackade skor. Maken (som då bara var min fästman) tog på sig ett par chinos och en pikétröja. Alla killar hade ungefär samma stuk, tröjan varierades med kortärmad skjorta i vissa fall. Inte en skjorta med slips eller kavaj i sikte.

I Sverige kan man i mindre tjusiga sammanhang se vissa killar som kommer med skjorta och slips (lite si och så med kavajen). Här är det vad en stor del av män har dagligen, iallafall alla som är inom affärsvärlden, advokater och många egna-företagare av olika slag, försäljare etc. Därför klär de ner sig när det är fest. I Sverige jobbar ju väldigt många inom offentlig sektor, samt att det är mer avslappnat på en mängd privata företag, och då blir en fest en chans att klä upp sig. Intressant skillnad iallafall!

tisdag 19 juni 2007

Alla flyttar i juni

Foto: eastcoastmom

Skolan slutar om några dagar och nu packar flera av våra vänner sina flyttlådor. De ska flytta tillbaka till Sverige, eller vidare i världen. Långväga flyttar är ganska enkla, man kontrakterar ett flyttföretag som sedan tar hand om i princip allt. Packningen går snabbt och effektivt och sen in i nån stor container som lastas på stort fartyg.

Been there done that, våra möbler har flyttat tre gånger över Atlanten.

Den här gången är vi kvar, kanske för alltid, och det känns tråkigt att bli lämnade kvar. Men ändå spännande, för jag har ingen längtan till Sverige.