lördag 19 maj 2007

Ett radioprogram om längtan

För två veckor sen hittade jag en bok* på Target (som är som Ålhéns ungerfär). Den var skriven av en svenska, men skriven på engelska. Jag tyckte mycket om boken och sökte på nätet efter mer fakta om författaren. Hade hon kanske skrivit fler böcker?

Då hittade jag en länk till ett sommarprogram från förra året och klickade igång det där jag satt vid datorn och googlade.

Efter några minuter släppte mina fingrar tangentbordet och jag satt istället alldeles stilla och bara lyssnade...

Linda Olsson, också en utlandsmamma om än med med nu vuxna barn, bosatt i Nya Zealand, pratade rakt in i hjärtat om hur det är att vara långt borta och längta "hem". Vad nu "hem" betyder... Precis på pricken alla de tankar och funderingar och klurande som hela huvudet är fullt av i perioder, uttryckt med perfekta ord och med en underbar röst...

Du kan lyssna på programmet genom att klicka här.

*Boken heter Astrid and Veronika, på svenska "Nu vill jag sjunga dig milda sånger".

torsdag 17 maj 2007

IKEA - en svensk oas i utlandet

När jag åker förbi det stora blåa huset med stora gula bokstäver kommer en speciell känsla krypande. En slags stolthet och en konstigt känsla av "hemma". Nu är det inte vårt hus som är blått utan det är IKEA jag pratar om. Denna lilla oas för oss i utlandet.

Det är en speciell känsla att gå där och inse att alla namn är svenska. Det finns tom Å Ä och Ö! Man fnissar lite åt dem som försöker uttala alla dessa namn som är så vanliga för oss men helt okända för dem. Vet de att Öland är en ö? Vet de att Vättern är en sjö? Jag hoppas att de vet att Stockholm är Sveriges huvudstad ;)

Men det absolut bästa med IKEA är deras Swedish food market som finns utanför kassorna. Vad som säljs varierar lite från land till land, men här i Holland kan man tex köpa: köttbullar, gräddsås, lingonsylt, dillchips, olika kakor, gravad lax, olika sylter, sill mm Detta finns alltid i butiken och i augusti säljs även kräftor. Till jul får de in tex julskinka, glögg, julknäcke mm. De brukar titta konstigt när jag lassar upp mina varor för att betala för det brukar bli ganska mycket och jag tror nästan att holländarna brukar hålla sig till ett par artiklar.

IKEA är väldigt populärt här, ja över hela världen skulle jag tro. Bara antalet IKEA bevisar detta. I Sverige finns 17 stycken IKEA och här i Holland finns 12. Nu har Holland iofs lite fler invånare än Sverige, men det är ungefär 13 gånger mindre till ytan.

Vi var till IKEA idag och jag berättar för min son att IKEA kommer från Sverige precis som mamma. Han fnissar och säger: Vad konstigt mamma!

Mormor & Bastien


Min familj hade hand om Bastien förra sommaren. Han stannade bl a tre veckor hos mormor & morfar. Han hade jätteroligt. Det var obligatoriskt att âka till klipporna varje dag och kasta sten i havet.

Till er UFO´s i cyberrymden

Mitt första inlägg blir en kärleksförklaring till alla er här inne.

Jag hittade den här lilla gruppen för fyra âr sedan, dâ jag hade slutat jobba för att bli hemmamamma pâ heltid. Innan dess använde jag mest Internet i jobbet, men nu hittade jag plötsligt en grupp andra utlandsmammor att utbyta funderingar och erfarenheter med. Livet som smâbarnsmamma blev ganska mycket lättare och roligare!

Förr hade jag bara mina spanska kompisar att frâga - nu kunde jag diskutera barnuppfostran, kulturkrockar och skolproblem, frâga hur man fixar papper frân svenska myndigheter eller en fiskdamm till ett kalas och vara nostalgisk vid jultid eller när sommaren börjar komma. Jag behövde inte känna mig annorlunda längre, utan helt normal - i UFO-världen!

Fast det med normalt är kanske inte helt säkert. Jag har sällan skrattat sâ mycket som när en del berättade om sina tvângstankar. Har jag suttit och diskuterat sjukvârden med en bunt knäppgökar som kniper med târna när de kör förbi stolpar eller drar inbillade gummiband efter sig??

Bland alla koppar kaffe och allt fnittrande, har det ocksâ blivit en hel del allvar. Vi har svurit över okänsliga män, inkompetenta läkare, strikta lärare och elaka svärmödrar. Det är skönt att veta att det finns en hel kunskapsbank där ute, eller bara öron som lyssnar. Tillsammans är vi kloka (och det vi inte vet, kan Eva hitta pâ nätet...) Jag har träffat mânga av er, men även er andra tycker jag att jag "känner" pâ avstând. Samtidigt är det spännande att kunna ta del av er vardag i sâ olika delar av världen. Pâ sätt och vis har jag ocksâ jobbat pâ zoo i Australien, vickat som lärare i Smâland och fött barn i UK.

Frân mitt lilla soliga hörn i världen kan jag bara säga: ¡Olé Ufos!